Historia – 20. 11. 2015
Historia

Historia

Uutta ravintolakulttuuria Punavuoreen

Maineikkaan arkkitehti Kaarlo Borgin suunnittelema Iso Roobertinkatu 28 valmistui vuonna 1937. Rakennuksen rakennutti Alko, joka halusi Helsingin keskustaan uudenlaiset, nimenomaan ravintolatoimintaan suunnitellut liiketilat. Samalla saatiin Alkolle kaivattua toimistotilaa. Monen vuosikymmenen ajan ravintolaalan uudet kansainväliset trendit ovat Helsinkiin ja Suomeen Iso Roobertinkatu 28:n kautta.

Kieltolaki oli päättynyt 1932 ja uusi väkijuomalaki antoi Alkolle mahdollisuuden harjoittaa ravintola- ja hotellitoimintaa Alkon Kansanravintolat Oy -tytäryhtiön (myöhemmin Arctia) kautta. Yhtiö perusti Helsinkiin ja muualle Suomeen useita ravintoloita, joista Iso Roobertinkadulle vappuna 1937 avattu Alkola oli järjestyksessä toinen.

Iso Roobertinkatu 28:n historia on kappale suomalaisen ravintolaelämän kehitystä. Talon ensimmäisen ravintola Alkola palveli kahden kerroksen väkeä: katutasossa oli matalamman kynnyksen kansanpaikka, yläkerrassa korkealuokkainen ravintola kabinetteineen. Yläravintolan yhteydessä sijaitsi myös kolmas kerros, joka muutettiin myöhemmin yrityksen johdon toimistotiloiksi.

Alkon Iso Roobertinkatu 28:n ravintolan nimi muutettiin myöhemmin Vanha Robertiksi ja vuonna 1978 ravintolasta tuli lopulta pelkkä Robert. Tämän jälkeenkin kiinteistössä on helsinkiläisiä palvellut useita eri ravintoloita ja yökerhoja.

Historia - kuva 1 Historia - kuva 2